Gunoaie internaute

Ma intreb cat de naiv trebuie sa fii ca sa pui botul la spam-urile de pe mail.
Laudam la un moment dat Gmail pentru mecanismul sau eficace de triere care ma facea sa ma simt mai in siguranta. Ma facea. Deoarece pana atunci nu fusesem confruntat cu spam-uri in limba romana.

Acum insa lucrurile s-au schimbat. A fost un moment de-a dreptul inedit si chiar credibil. Expeditorul era Orange, iar in interiorul mail-ului se spunea ca am castigat ceva premiu si ca sa intru in posesia lui, trebuia sa iau cartele de reincarcare si sa trimit codurile la ceva adrese de mail gen nume.orange(a)gmail.com.
Oare cata lume chiar le-a incarcat conturile unor cretini inventivi. Drept e ca nu-i vinovat cine cere, ci persoana care da, de prost, credul si lacom ce e.

Oricum, pana acum spamurile erau usor de ginit. Erau in engleza, contineau mesaje cu formulari obscene sau reclame la medicamente, dar se pare ca piata romaneasca de fraieri urmeaza sa fie exploatata din plin.
De obicei intreprinzatorii care ataca o nisa sunt laudati pentru tenacitate, sa fie la fel si in cazul acesta? Sper ca nu...

Rasplata ar trebui sa le fie un concediu fortat afara din casa, privati de calculator pe termen nedeterminat si obligati sa respire aer curat sa li se oxigeneze creierul! Asta ar merita. Apoi sa le fie facute publice adresele de mail sa fie pe veci si in vecia vecilor binecuvantati cu mail-uri nedorite.

Asa sa le ajute bunul Internet!

Instabilitate


E de-ajuns un moment, un incident, o veste, o privire, un cuvant sa iti schimbe complet perspectiva. Pe cat suntem de complecsi ca fiinte rationale, pe atat suntem de fragili.
Vrem sa credem ca avem control asupra situatiei... mare greseala. Nimic nu e sub control, si tocmai aceasta naivitate reuseste sa ne dea viata peste cap.

Ne facem planuri si idei, asteptari si ganduri, si intr-o secunda le-am sters cu buretele pentru ca apar noi variabile in ecuatie.
Distanta de la agonie la extaz e extrem de scurta si poate fi parcursa intr-o clipa.

Luni intregi de anxietate pot fi inlocuite, cat ai zice 'peste' de speranta unei noi directii in viata.

Planuri realiste de viitor pot fi date peste cap si inlocuite de confuzie si incertitudine ca urmare a unui incident neprevazut.

Un prezent linistit se poate agita din cauze pe care nu le poti controla.

E hazardul cel care ne joaca feste. E destinul cel care ne faciliteaza urcusul. E soarta cea care ne poate grabi coborarea.
Important e sa stim sa improvizam, sa stim sa privim viata in ochi si sa jucam la intimidare. Trebuie doar sa pastram optimismul si increderea ca desi regulile se schimba pe parcursul jocului, rezultatul inca depinde de noi.

Elfuiti-va!

'tis the season to be jolly, la la la la la...

Faceti clic pe imagine sa vedeti site-ul care m-a tinut ocupat aseara. Pesemne ca nu aveam altceva mai bun de facut...

In caz ca suntem pe aceeasi minte, distractie placuta!

Obsesie de Sarbatori


Comportament ciudat: sa citesc un articol pe iqads despre mersul cu bicicleta, si apoi sa ma gandesc serios sa umblu mai putin cu masina.

Comportament bizar: sa cochetez cu ideea unui brad artificial pentru a nu contribui la defrisarile din perioada sarbatorilor.

Comportament normal: sa ma plimb cu masina prin tot orasul (piata, Real, Selgros, Praktiker, calea Santandreiului) pana gasesc bradul natural care sa ma satisfaca din toate punctele de vedere.

Si asa, intr-o clipa, mi-am pus la punct constiinta hipersensibila din perioada sarbatorilor care mai ca nu m-a impins sa merg pe jos sa imi iau un nenorocit de brad de plastic.

Se poate totusi sa fi exagerat cu bradul, atat ca pret cat si ca marime, asa un pic. Si asta dintr-o nevoie de compensare a anului trecut cand, datorita circumstantelor, am avut un Craciun frumos, dar incomplet prin lipsa unui brad imens care sa umple casa cu parfumul sau linistitor.

Asadar, ma declar vinovat pentru acest comportament irational, dar am facut-o in deplinatatea facultatilor mintale si nu simt nici un strop de regret.

Poa' sa apara Greenpeace-ul, puhoaie de demonstranti, reprezentantii drepturilor brazilor, ca nu imi iau brad artificial pentru nimic in lume.

E de-ajuns ca facem atatea compromisuri cu produse artificiale intr-o epoca a consumului de masa, o bucurie sa am si eu, sa simt ca traiesc, ca nu mi-am pierdut spiritul de copil, sa stiu ca Mosul nu va fi dezamagit cand trece pe la mine sa lase cadourile.

Trebuia sa aiba un mesaj articolul acesta nu? Salvati balenele, lasati brazii in pace!

Mi-e somn. Voiam sa scriu despre dreptate. Voiam sa scriu despre zapada. Voiam sa scriu despre curiozitate. Voiam sa mai scriu si pe blogushorul meu ceva, ca il simt cam neglijat.
E drept, ca aceasta neglijenta nu va dura mult. Doar saptamana aceasta blogul Umanitas are o oarecare prioritate. Nu e mult de lucru pe el, dar destul cat sa imi distraga atentia de la subiectele obisnuite pe care le dezvolt in siruri de ganduri.

Chiar, de multa vreme, voiam sa fac o mica remarca... nu am fost prea inspirat cu titlul blogului. Cu o simpla cautare pe trafic.ro am gasit cateva pagini bune de site-uri cu "gand" in denumire.
Asta denota fie o totala lipsa de originalitate din partea noastra, a tuturor "ganditorilor", fie o tendinta de supraanaliza a bloggerilor.
Desi nu as particulariza. Ganduri peste ganduri avem cu totii. Unii le tin pentru ei, altii le striga in gura mare, unele sunt pertinente si demne de notat pentru posteritate, altele pur si simplu comune si triviale.

Dar asa sunt gandurile in general. Se nasc din te miri ce chichita, te napadesc si te duc unde nici nu credeai ca o sa ajungi. Nu cred ca e nevoie de multa imaginatie sa dai frau liber gandurilor. De altfel nu e nevoie nici de mult efort.

Mai sunt surprins, insa, de multe ori, de intrebarea... "la ce te gandesti?" dar la fel de usor surprind cu raspunsul "la nimic". Si pe moment e adevarat, si ma bucur ca mai am si clipe de repaos total. Clipe in care stau, si nefiind obligat de circumstante sa am vreo activitate de interactiune cu mediul inconjurator, ma detasez total si ascult linistea din interior.

Cred ca e un lux pe care nu multi si-l pot permite prin prisma anumitor responsabilitati care nu le dau voie sa-si puna mintea pe silentios. Ma intreb totusi care e limita? Cate ganduri sunt totusi prea multe? Si ce se intampla cand creierul e depasit de situatie?
Intervine o alta personalitate care preia din povara de ganduri? Sau constiinta cauta o supapa si se refugiaza intr-o zona de liniste din care nu mai vrea sa revina? Ori poate subestimez forta umana, ca doar n-o primi omul mai multe ganduri decat poate sa duca?

Nu stiu, sunt niste intrebari "extrem de existentiale" ce au pornit de la o banala cautare pe trafic.ro, si care cu siguraaaaanta nu m-ar fi lasat sa dorm linistit... Sper sa nu va incarce si pe voi cu ganduri inutile.

Saptamana Umanitas


Si uite asa, a inceput campania Umanitas.

Ieri a fost prima zi, azi a doua, maine va fi a treia si tot asa pana vineri.

M-am bucurat sa vad ca spiritul de generozitate se regaseste la mai toate varstele. De la cei mici care, mandri ca fac o fapta buna, aduc si ei hainutele din anii trecuti, pana la cei mai varstnici concitadini, care ingrijorati de soarta generatiilor ce vor urma, vin cu ce au ei din epoca de glorie.

Ma gandesc la acestia din urma, si spun ca suntem gazdele temporare a catorva zeci de kilograme de amintiri. Amintiri ce trebuie respectate, amintiri ce trebuie imbogatite de noii proprietari.

Acuma nu stiu pe ce sa dam vina. Pe spiritul sarbatorilor? Sau pe campania raspandita ad-hoc pe tot internetul local? Poate chiar pe vorbele citite sau auzite in presa. Cine stie, sau ce mai conteaza in fond. Important e ca ne-am facut auziti iar cine a vrut sa auda a auzit.

Mai multe poze si detalii despre startul de luni si noutatile zilnice, gasiti pe http://umanitas.wordpress.com/noutati/galerie-foto-ziua-1/

Oradea, 8 decembrie 2007...


...Scrisoare dintr-un prezent adormit...

"Vai, tu, Adi din trecut ce bine graiai cand scriai acele randuri, dar cred ca optimismul, inconstienta specifica varstei si dorul de casa te-au impins sa faci niste presupuneri nefondate. Normal ca nefondate, acestea fiind bazate mai mult pe niste observatii cat sa le numeri pe degetele de la o mana, si mai putin pe experienta de viata.

Ce stii tu despre fericire? De unde stii ce e fericirea cand nu ai un termen de comparatie? Poate ca linistea ce o simti e datorata unei amorteli, unei constante multumitoare care nu te-a facut sa vrei mai mult niciodata. Ma gandesc la starea asta undeva intre fericire si nefericire... nici prea prea nici foarte foarte, nu chiar indiferenta, ci poate totusi ceva mai mult.

Dar oricum, fericirea e un lucru mare, si putin naiva ideea de fericire in lucrurile mici daca acestea sunt efemere si total lipsite de importanta cand privesti cadrul general.

Asa ca, tu Adi din trecut poti sa te multumesti cu momentele tale de fericite, dar ai sa vezi ca nu te vor tine o vesnicie.

Pe de alta parte mi-a placut povestea aia cu regretele. Si nu mai demult de un an gandeam si eu la fel. E o constatare destul de matura, dar cu toate acestea, greu de pus in practica. Mi-e teama ca incertitudinea unor lucruri noi, dorul de vremuri mai bune si frica de necunoscut pun omul pe ganduri si cultiva samburele regretului.

Nu stiu, poate e trecator atat sentimentul de regret, cat si cel de fericire. Poate sunt alternative si se exclud reciproc. Un om fericit are regrete oare? Sau un om apasat de regret poate fi fericit?

Eu zic sa fim noi sanatosi, sa traim si sa vedem. Poate Adi din viitor ne va impartasi din experienta lui intr-un viitor 8 decembrie."

Udine, 8 decembrie 2006...


... Scrisoare din trecut...

"(...)Melancolia e brusc si inopinat curmata de o fericire linistita. E fericirea dinainte de sarbatori.

Imi spunea cineva ca e nevoie de mult mai mult ca sa fii fericit, dar eu, optimist din fire, contrazic aceasta afirmatie.

Mi se pare nemaipomenit sa poti gasi fericirea in lucrurile marunte din preajma sarbatorilor. Un pom luminat, un cadou luat cu drag sau o melodie cunoscuta de Craciun imi pot insenina oricand ziua.

Chiar daca e doar un moment, e de ajuns sa imi aminteasca faptul ca sunt fericit. Nu am dreptul sa ma plang de nimic. Am de toate, si tot ce am imi este de ajuns: familie, prieteni si sanatate. Restul sunt doar accesorii, care imi aduc un plus de multumire, dar nu sunt absolut necesare.

Am tot ce-mi trebuie si sunt fericit.

Poate ma trece un sentiment, un vag regret ca nu sunt acasa. Dar este o experienta prin care trebuie sa trec. Din nou, nici nu vreau si nici nu am dreptul sa ma plang, deoarece este alegerea mea. Si un lucru stiu sigur la 22 de ani: regretul nu are nici un rost.

Alegerile te duc spre alte optiuni, care la randul lor te trimit spre o ramificatie infinita de drumuri (...)

Vor mai fi in viitor si alte Craciunuri cu brazi minunati ca cel de anul trecut, cu cozonaci cu cacao si stafide facuti de bunica, cu frigul din sufragerie, oboseala din ajun, cearta de sarbatori.

Dulci si amare, reci si calde sunt amintirile de sarbatori. (...)"

Doneaza o haina!

Hainele tale vechi s-au pregatit pentru o noua viata!
Daruieste-le cuiva care le va purta din nou.

In perioada 10 - 14 decembrie, intre 16:00 si 18:00, pe Tudor Vladimirescu 48, poti dona hainele pe care nu le mai porti celor care au nevoie de ele.

Mai multe detalii gasesti pe http://umanitas.wordpress.com/.

Implica-te ca si blogger, preia acest material pe blogul tau si posteaza un comment pe http://umanitas.wordpress.com/cu link-ul tau ca sa-ti putem multumi!



Mandrie de roman!

In caz ca mai aveati nevoie de motive... Amintiti-va ca suntem romani, si oriunde in lume putem sa ne mandrim cu asta si sa tinem capul sus!

LA MULTI ANI, ROMANIA!!!

Alb/Negru


Toleranta e un lucru greu de atins. Poti inghiti anumite lucruri, cu altele insa, te ineci doar incercand.

Poate faptul ca am mai pus piciorul in afara tarii, si am fost expus la diverse manifestari ale naturii umane, ma face mai receptiv la dovada de intoleranta a celor din jur.

Nu o sa zic acum ca eu nu am chestii pe care nu le tolerez, dar imi dau toata silinta sa am mintea deschisa cand se pune problema diversitatii. Sau macar problemele sensibile de genul religie, rasa sau orientare sexuala, care dau nastere la atatea conflicte, incerc sa nu le judec.

Normal, am o parere fata de fiecare in parte... ar fi chiar anormal sa nu am, dar atata timp cat suntem liberi, sa fim liberi sa ne desfasuram pana la capat. Respectand optiunea fiecaruia, as mai adauga.

Sigur lumii ii e teama de necunoscut. Un lucru pe care nu-l cunosti te sperie, iti provoaca anxietate, si in final rezulta intr-o rabufnire, sau chiar repulsie fata de acel fapt.

Dar de multe ori, un drum diferit de al tau, nu e in contrasens, poate nici macar nu se intersecteaza cu al tau, ci e pur si simplu diferit.

Si as mai sublinia un lucru... doar fiindca majoritatea merge intr-o directie, asta nu inseamna ca directia nu e gresita. Dar in cazul intolerantei tocmai aceasta e problema. Delimitarea dintre bine si rau, fara nuante de gri. Insa e chiar absurda vehementa oamenilor. Adica, inteleg sa sustii ceea ce te reprezinta, dar sa nu vezi dincolo de o eticheta... e pur si simplu trist.

A trait omenirea atatea perioade de intuneric ce au degenerat in manifestari de genul sclaviei, Inchizitiei si a nazismului, si tot nu ne-am invatat minte.

In orice caz, nu te poti trezi intr-o dimineata cu hotararea ca de azi vei fi tolerant. E o chestie ce se dezvolta in timp, un proces continuu, ca sa nu spun ca e un rezultat al educatiei.

Dar asta e doar parerea mea. Si sunt deschis sa ii inteleg si pe intoleranti.


Nu stiu cat de mult ne mai putem permite sa fim modesti. Si asta e forma de a spune voalat ca modestia are picioare scurte...

Citind cate ceva pe bloguri, sa imi starneasca un fir de gandire... imi dau seama ca intr-adevar modest iti permiti sa fii dupa ce ai realizat anumite lucruri cu care te poti lauda.

In sensul ca, inconstient, si in liceu si in facultate am reusit sa imi construiesc un brand personal, si apoi sa ii culeg roadele fara mare efort. Dar dupa cum imi sublinia cineva crudul adevar, aceste perioade s-au incheiat, si e cazul sa trec la un rebranding serios.

Degeaba mi se spunea acum catva timp, cand doar prospectam piata muncii, ca anumite lucruri trecute in CV pot fi interpretate ca lipsa de modestie, pentru ca, la urma urmei, daca nu iti sustii cauza, cine isi da silinta sa te laude si sa te puna intr-o lumina buna?

OK, nu te lauzi cu una, cu alta, le soptesti voalat sau doar le sugerezi, dar in galagia asurzitoare de voci a celor din jur care isi prezinta pledoaria, e greu sa mai atragi atentia.

E la fel de adevarat ca, nu tin acum un discurs in favoarea arogantei si infumurarii ca antonime ale modestiei, ci mai mult pentru o incredere, lauda, mandrie chiar, justificata de niste rezultate demne de luat in seama.

Poti sa mori un anonim, si traiesti cu un sentiment solitar de multumire de sine, sau sa spui si lumii intregi ce iti poate pielea. Trecutul oricat de stralucit ar fi, daca prezentul nu e constient de el, viitorul e sortit umbrei?!?

Da, totul suna frumos in teorie, dar practica asta ma omoara cu zilele... macar de n-as muri modest!

Societate utopica

Ma gandeam eu asa, candva, ca socialismul in toate formele lui... fie el colectivist, asociationist sau mutualist n-a fost gandit rau, ba chiar avea el avantajele lui.

Acuma, asta din cate imi amintesc eu din ce am mai citit si studiat candva. Si erau chiar interesante variantele mai sus amintite. Cateva dintre ele au fost puse in aplicare in micro-sisteme, dar nu au rezistat. Socialismul lui Marx a fost interpretat si pus in aplicare la o scara mai larga dar nici acesta nu a rezistat.

Manualele subliniaza diverse neajunsuri si contradictii. Si totusi, ce minunata ar fi o lume fara bani, in care schimbul de bunuri se bazeaza pe mutualitate si echitate...

Sau nu?

Ce-ar fi sa nu fii nevoit sa mai duci lipsa de ceva? Fiecare sa consume dupa nevoie din bunurile abundente in economie, prin asta intelegand un consum rational. Nu in sensul de ratii, si cote, ci in limita bunului simt.

Dar oricat de echitabil ar fi sistemul, suntem oameni nu animale... nevoile nu sunt identice, de multe ori nici macar asemanatoare, nici ca intensitate si nici in ceea ce priveste variatia. Si nu doar nevoile materiale. Ci si cele spirituale.

Mi se pare de-a dreptul 'sefeu' o gandire de genul "vom evolua pana la un nivel in care posesiunile materiale nu vor mai avea importanta". Ok, ok, sa zicem ca nu toata lumea cauta bogatie... dar tot e nevoie sa pui ceva pe masa si sa te imbraci. Iar nasturii sau ochii frumosi nu sunt moneda de schimb. Iar cand te-ai obisnuit cu un nivel... mi-e greu sa cred ca te poti multumi cu mai putin.

Ideea nu era sustinerea unui regim totalitar, prin care am trecut deja. Ci pur si simplu imaginarea unei lumi perfecte in care lipsa banilor da posibilitatea dezvoltarii altor aspecte ale laturii umane. O lume in care nevoile ar fi uniform si in totalitate acoperite, fara discriminare, prin contributia tuturor membrilor, fara ingradirea libertatilor.

Nu stiu unde imi e capul. Cred ca mai sus sunt idei pentru vreo 3 sau 4 articole. Dar sunteti bineveniti sa dezvoltam oricare dintre ele mai departe.

Mea culpa!


Am observat ca in ultimul timp, ma cam uit prin DEX, nu asa de plictiseala, Doamne fereste, ci pentru ca mai intalnesc termeni noi pe care nu ii cunosc. Si ca sa nu mor prost, intru rapid pe net si ma dumiresc.

Nu la fel am facut cu ceva timp bun in urma cand, pe motivul "oai ce prosti is astia de la Cartoon Network"... am zis ca eu nu ma mai uit la desene animate.

Si totusi?!?

Episodul cu pricina s-a petrecut in timpul unei dupa amieze insorite de vara cand m-a zgariat pe creier termenul 'tonsilita', rostit de Bubbles in serialul Powerpuff Girls, cand se plangea, clar, de o amigdalita. Si de atunci am zis ca postul mai sus amintit imi grabeste procesul de tampire si l-am mutat de pe 12 pe nici nu stiu cat e acum.

Si azi, cand ma pregateam sa il denigrez, am zis sa fiu sigur si sa incep cu o definitie din dictionar, care se pare ca mi-a dat peste nas:

"TONSILƍT//Ă ~e f. Stare patologică constĆ¢nd Ć®n inflamarea amigdalelor; amigdalită. / fr. tonsilite"
Asadar, mult prea familiara amigdalita are ca sinonime pe langa termenul mai general 'angina' chiar si termenul 'tonsilita'. Asta in caz ca mai erau si alti nestiutori ca mine.

Mea maxima culpa.

A mai crescut Dolar-ul

Va amintiti cumva de acea privire angelica, acea mutra nevinovata care v-a facut sa vi se inmoaie sufletul de animale iubitor?
Ei bine, uitati-o! A crescut! Nu mai e un copilas. A ajuns la varsta adolescentei canine. E din ce in ce mai priceput in arta manipularii umane... devenind un bun utilizator al privirii nevinovate, al scancetului la comanda si al cozii fluturande.
As putea spune ca deja e 'versat', dar s-ar putea sa exagerez.
Dar nu exagerez cand spun ca micutul are tupeu cat China. Se lupta toata ziua cu Rex, care e de vreo 10 ori cat el. Intra in bucatarie si mai nou fura tot ce e pe jos... de la prosoape si plase pana la sticle si cutii. Un adevarat strengar, ce mai!

Iar mai nou, are o noua arma... scancetul. Mai rau ca un copil mic! Cum nu i se acorda atentia cuvenita, cum nu se mai joaca omul cu el... plange mai rau ca un prunc mic dupa tzatza.
Dar joaca e una, viitorul paznic al casei mai duce si munca de pregatire. Iar gradina e campul de lupta. Ultima frontiera ce trebuie aparata de gainile inamice, cainii vagabonzi si pisicile parsive. Un lucru deloc usor dar nu imposibil daca e sa sa ne luam dupa crezul "unde-s doi puterea creste, si potzocul nu sporeste!"
Si bineinteles ca trebuie patrulata toata ograda, ca altfel cine stie ce iscoade s-ar putea strecura printre randurile ostirii.
Dar cum exista un amendament la crezul de mai sus... "pauzele lungi si dese, cheia marilor succese"... seriozitatea dispare cat ai zice "potzoc", si ne apucam din nou de nazbatii, fugarit de gaini prin curte, muscat pe Rex de coada si scheunat sa sune tot satul.

In concluzie, asa am raspuns mult vehiculatei intrebari... "ce-ti mai face catelul?"... Ne-am asigurat ca Dolarul a mai crescut, ca e sanatos, voios si mai zglobiu ca niciodata. Si chiar surprinzator de curatel as putea adauga, nu?

Si n-am scapat

Cica de ce ti-e frica nu scapi. Oricum, as vrea sa spun ca chiar daca nu am scapat, macar am intarziat cat am putut momentul.

Povestea incepe cu o amanare... de muuult, de vreo cateva luni deja. Eram eu constient de problema, dar nu am luat-o in serios.

Iar azi, s-a-ntamplat oroarea. La-nceput a fost doar impresia, apoi paranoia, iar in final certitudinea.

Un psssssss mare si lat mi-a materializat temerile.

Totusi, total neconvingator si inoportun, dar macar s-a intamplat intr-un mediu controlat, si nu in trafic, sau cu alte efecte secundare nedorite.

Un ajutor de nadejde a venit din partea tatei, care a fost mai mult decat bucuros sa imortalizeze pentru eternitate prima mea experienta cauciucata... un triumf de altfel, care va fi uitat bineinteles datorita modului banal in care s-a petrecut.




Vine, vine, vine Mos Craciun...


Cristi si-a facut deja lista pentru Craciun. Dar eu cred ca Mosului ii e frica sa treaca pe acolo... :)) Si numai de aceea nu va primi clona, ca altfel normal ca Mosu nu l-ar fi uitat. :))

In fine, eu nu stiu 'serios' ce vreau.

Dar chiar mi-am amintit ca i-am scris o singura data serios la Mosu', si i-am gasit scrisoarea la tata in buzunar. Intr-un alt an, m-am ascuns pe dupa brad asteptandu-l pe Mosu', si am speriat-o pe mama in timp ce punea cadourile. Iar cand eram si mai mic, tin minte ca bunicul incerca sa ni-l imite pe Mos, dar nu a reusit decat sa ne sperie destul de serios. Cateva momente care ar fi trebuit sa imi lase un gust amar in legatura cu Sarbatorile.

Cu toate aceste mici experiente, inca asociez Craciunul cu vesnicele clisee, dar nu pricep ce ce ar fi rau in asta.

Vineri, la Selgros mi-am intrerupt sesiunea de cumparaturi, sa ma plimb printre ornamentele de Craciun, apropo de care, am gasit niste culori destul de interesante pentru brad. Oricum ma mai gandesc.

Si normal ca o sa ma gandesc, deoarece bradutul meu e o chestie serioasa. Adica, daca sunt dispus sa aloc intre 10 si 14 ore pentru impodobit... da, s-ar putea sa am o mica problema obsesivo compulsiva la acest capitol, dar nu sunt dispus sa ma tratez.

De fapt mai mult de atat, ce sa vreau? Ca nu ma pun sa enumar pacea pe pamant, eradicarea foametei in tarile sarace sau gasirea unui tratament pentru cancer, ca nu suntem la un concurs de Miss, dar de ce sa nu se intample si acestea?

Nu ar strica un mic armistitiu generalizat. Sa se mai opreasca lumea asta din atrocitati, crime si violuri, razboaie si egoism... sa fie asa, ca un moment de respiro, o sincopa in agitatia asta fara sens. De ce moment? pentru ca lucrurile bune nu tin mult, si n-ar vrea sa fiu absurd.


Am o vecina.

Vecina are un caine.

Cainele latra mult.

Cainele latra des.

Atat de des incat ma dispera.

Sunt disperat si nu-l mai suport.

Nu-l mai suport desi imi plac cainii.

Imi plac cainii de cand eram mic.

Cand eram mic, nu ma deranja insa latratul.

E drept insa, ca latratul din discutie aduce a urlete.

Urlete ce imi inspira strigate disperate de durere.

Aceste urlete disperate de durere, ma duc cu gandul la un crocodil.

Iar crocodilul respectiv, ar fi mai mult decat bucuros sa imi rezolve problema.


Asadar... are cineva un crocodil?

L-as imprumuta, cu promisiunea ca ii dau de mancare, in orice zi, de luni pana vineri intre orele 8.15 si 8.45, si duminica intre orele 9 sau 10 si 14.45.

Ati ghicit! Sunt momentele din saptamana cand imi vine sa urc pe pereti. Pereti de care mi-e mila. Mi-e mila pentru ca nu sunt ai vecinei. Vecina care are un caine. Un caine ce latra muult...

Observatie


Nu prea mai am eu mare pofta de exprimari cizelate si alambicate, cum mi-ar placea sa emit... deh, e o perioada de liniste se pare.

Prin facultate, chiar am priceput o chestie... sa citesc ce am scris, si daca pot sa redau in mai putine cuvinte aceeasi idee, ar fi bine, daca nu chiar indicat, sa o rescriu.

Asta ca o paranteza, ca am inceput iar sa scriu fara sens, iar acum doar voi schita ceea ce gandeam initial.

Am mai scris la un moment dat ceva despre zodii. Revin un pic si spun, ca mi se par pe cat de vagi si generalizate prezicerile astrale pe ziua/saptamana/anul in curs, pe atat de apropiata de realitate descrierea persoanelor dintr-un semn zodiacal.

Nu pot sa zic ca am citit mult pe aceasta tema, nu stiu nici macar ordinea zodiilor, sau perioada unora dintre ele. Cel mai mult am retinut zodiile apropiatilor, si asta pentru ca, din cate am observat, ca un baiat "observaret" ce sunt, ca exista cateva perioade in an cand am o groaza de zile de nastere de retinut, iar in rest acestea sunt doar sporadice, anomalii care confirma regula.

Asadar, cu toate ca zodiacul prezice neintelelgeri cu Capricorni, Tauri, Fecioare si Scorpioni, adevarul e ca la un moment sau altul, am fost destul de apropiat de rezidentii acestor zodii. Dar totusi, nu pot sa nu dau dreptate astrelor cand acestea prezic ca Sagetatorul, Berbecul, Leul si Varsatorul imi sunt cei mai compatibili. Si in comportament si in gandire.

Bine, ca daca e sa ma gandesc si la ascendente si alte minunatii, rezulta ca ma inteleg bine cu tot zodiacul european, chinezesc si cel al florilor, care din cate am vazut, chiar exista.

Oricum, fiecare zodie are trasaturi definitorii, dar asta deja nu mai conteaza cand nativul merita efortul de a trece peste orice caracteristica potrivnica unei relatii armonioase.

La fel cum, chiar daca ma inteleg de minune cu Sagetatorii, cand am gasit unul care sa nu merite mai mult de 'buna ziua', chiar nu imi dau osteneala.

Cam asta era ideea cu zodiile. Imi place cum sunt surprinse caracteristicile nativilor, dar nu ma impac prea bine cu compatibilitatile si cu prezicerile.

Escapada prin zapada

Peisaje "de vis".

Prima zapada din acest an.
Total contrastant cu ceea ce se intampla prin orasul asta aglomerat, imbacsit si plin de nervi.
Iar ce e mai frumos: ca inca nu a inceput sezonul si nebunia. Deocamdata e o liniste, si o pace deplina, atat prin culoare, lipsa de miscare si temperaturi ce faciliteaza precipitatiile inghetate.
Nu am cuvinte si nici nu simt nevoia sa descriu Arieseni-ul inainte de isteria lunilor de iarna, dar daca aveti o pofta nebuna de metafore, descrieri, hiperbole si personificari, ma pun si compun un pastel, imediat. Pana atunci... vorba 'ceea cu o poza face cat 1000 de cuvinte:


Pai nu e o chestie serioasa, pe departe de a fi insurmontabila, si chiar as putea sa o introduc la categoria light. Dar vreau sa subliniez ca exista fenomenul, si chiar daca nu ne afecteaza pe toti, cel putin la mine face parte din seria "picatura care (poate) umple paharul".

Nu stiu, poate totusi sa mi se fi intamplat mie de prea multe ori...

Exemplu practic, ca teoria multa strica. Prin facultate, la un moment dat, intr-o pauza rescriam un text pentru cursul de engleza, cand ma intreaba cineva... "ce faci? ce tot scrii acolo?''... la care eu concentrat fiind la text "da, uite rescriu din nou eseul asta!" si de aici s-a dezlantuit potopul.

Da, am trecut cu suficienta atentie prin liceu cat sa imi amintesc ca ceea ce am formulat la momentul respectiv se numeste pleonasm. M-am amuzat si eu pe moment, mi-am reformulat in mod autoironic greseala, si totusi, timp de 4 ani, cand mai plutea cate un pleonasm prin eter, auzeam de la o anume persoana... "cum era aia cu rescrisul?"

Bun, am priceput, a fost cat de cat comic intr-un moment de oboseala. Dar totusi, odata si odata devine iritanta fraza "cum era aia cu...". Inteleg sa fie o chestie monumentala, de neuitat si extrem de interesanta, poate chiar si foarte hazlie. Dar sa reiterezi la nesfarsit o banalitate mi se pare cat se poate de plictisitor si agasant.

Adica, poate ca sunt anumite persoane care pur si simplu au o satisfactie nebuna din a nu te lasa sa uiti ceea ce de fapt pentru 99,99% din populatie e o chestie cat se poate de neinteresanta. Poate anumite persoane chiar nu au ceva mi bun de facut decat sa isi aminteasca o vorba-n vant, cand poate ar fi mai bine sa gandeasca mai bine ceea ce iese pe gura lor.

In fine, pana la urma s-ar putea sa nu fie actiunea in sine, ci persoana care o face. Nu de alta, dar s-ar putea ca aceeasi remarca auzita de la altcineva, cu mai putina rautate sau deloc, poate ar trece chiar neobservata... sau nu?

Pulbere de stele

Stardust. Un film ce merita vazut. Asta e concluzia. Nu ma credeti pe cuvant, mergeti si convinge-ti-va singuri.

Ok, poate nu prezinta realitatea tragica a poporului roman in era comunista, sau o dragoste imposibila traita printre transeele Primului Razboi Mondial, nici macar nu spune povestea unei catastrofe care sa fi luat vietile a mii de oameni, dar spune o poveste la care multa lume nu s-ar fi gandit.

Adica, firul povestii e simplu, usor de inteles, fara poveste in poveste si planuri diferite ale actiunii, dar modul in care e prezentat, atentia la detaliu, efectele speciale, si umorul ce echilibreaza orice situatie ma fac sa cred ca il voi putea revedea oricand a doua sau a treia oara fara sa ma plictisesc. (lucru destul de rar, tin sa mentionez)

Pot sa spun ca e echivalentul modern al unui basm de Petre Ispirescu, sau chiar al Fratilor Grimm. O poveste originala cu ingrediente clasice precum printi, regi, taramuri fanteziste, vrajitoare malefice ori animale fermecate, dar si pirati fantastici, stafii simpatice, tehnologii bizare sau ipoteze fictive.Totul insa se impleteste cursiv si coerent intr-un taram suficient de ireal ca sa dea atmosfera de basm, dar indeajuns de bine localizat cat sa ii dea o nota credibila.

Nici nu am simtit cum au trecut cele doua ore in sala de cinema. Am urmarit si am dat crezare intamplarilor derulate, cu mintea unui copil, si am savurat din plin ritmul alert al actiunii.

Nu am nici o remuscare de pe urma faptului ca mi-a placut un film atat de comercial. De ce nu, la urma urmei? Poate va deveni un clasic precum 'Casablanca', 'La vita e bella' sau mai recentul 'Titanic', care toate la vremea lor au fost destul de comerciale.

Iar daca va lua vreun Oscar sau nu... Nu ma pronunt, cert e ca Robert de Niro face un rol excelent, Michelle Pfeiffer oscileaza puternic intre Cosanzeana si Muma Padurii, iar Claire Danes... parca incepe sa imi placa.

Deci cand ii aud...


A izbucnit acum scandalul cu romanii in Italia, si brusc si dintr-o data, toata lumea se da cu parerea. Sa fie interzis nu stiu ce, sa se controleze nu stiu unde, sa dam legi, sa ne alarmam, ca vezi Doamne ce si cum ne vede lumea.

Pai stati un pic! Problema e doar de acum? Doar acum ne agitam si facem spume ca o sticla de cola?

Ca atatea pareri energice nu am mai auzit de mult. Si daca parerile care apar la tv, asa luate 'aleator' de pe strada sunt generalizate... apai rau am ajuns.

Auzi vorbe... cica la tanti Floare ii e rusine ca e romanca. Adica ii pusca obrazul de rusine, ca unu cine stie ce a facut peste hotare, si acuma isi pune la indoiala onoarea. Serios, mult prea cuvioasa tanti se gandeste ce impact are acest fapt pe plan extern, si din aceasta cauza nu poate dormi noaptea.

Sau o alta tanti ne face un popor de handicapati pentru cate se intampla in lume si in tara din vina romanilor. Sau un nene, student cica la medicina, se indoieste daca sa se mai mandreasca cu faptul ca e roman.

Deci pana aici tantilor si nene, ca nu ma simt. Adica, stati nitel, ca nu e chiar asa. Da, Italia are o problema cu imigrantii. Da, majoritatea sunt romani. Insa... Majoritatea lucreaza legal/ilegal dar cinstit. Sa nu generalizam, totusi.

Adica am mai citit de cazuri de genul, nu e ceva nou... cum suntem noi au mai fost si sunt (poate chiar mai rai) polonezii, albanezii, bulgarii si multi alti cautatori de un rost in lumea larga.

Dar asa suntem noi, sange latin, ne aprindem usor, si facem mai rau ca Etna oricand ni se ofera ocazia. Trebuia sa ne aprindem mai tare la problema Bastroe, dar ucrainienii ne-au facut-o bine de tot, si vad ca nu suntem in stare sa ne-o desfacem. Dar nu problema de politica ma intereseaza pe mine.

Ci problema de mentalitate. Cum ca trebuie imediat sa ne dam cu parerea, buna sau rea cum o fi, dar sa stim ca nu am tacut si ca ne-am pronuntat.

Se mai pronunta un stimabil domn profesor cum ca e de-a dreptul indignat ca un student vine la el sa ii recunoasca nota obtinuta in strainatate (nu e vorba de mine) la o materie asemanatoare dar nu identica cu a lui. Iar indignarea vine dupa ce domnia sa imi preda exact aceeasi materie a treia oara la trei cursuri diferite. Adica si daca era cazul studentului ... avea saracul timp sa mai auda aberatiile dansului pana la sfarsitul vietii studentesti. Vai si amar. Atat am de comentat.

Asadar, mai usor cu opinii puternic exprimate, mai ales cand nu sunt gandite, si cand mai sunt cativa oameni in jur care pot aprecia obiectiv ineptiile ce plutesc in aer.

Deci serios, cand ii aud, imi vine sa fug in lume, dar mi-e teama ca altii mai buni oricum nu gasesc. Iar sa ma iau in gura cu ei... am mai multa minte de atat.


Toata lumea se plange ca ploua. Acum cateva luni ne plangeam de seceta. Nici cum nu ne e bine.

Lasati ploaia sa cada, macar ne mai spala din pacate. Sau macar ni le acopera de noroi pana nu le mai vedem.

Unde a disparut versul "vine ploaia bine-mi pare/ in gradina am o floare"? Sau versul nu a disparut, ci pur si simplu oamenii nu mai au gradini, sau timp sa mai intretina o floare.

Oricum, nu mai conteaza ce mai este in gradina, ca de la noapte se anunta temperaturi care vor ingheta apa... Primul inghet? unde e toamna lunga si blanda pe care au anuntat-o meteorologii?

Probabil, tot acolo unde e si iarna normala si plina de zapada, prevestita cu mult optimism.

Am intrat un pic in ganduri de sarbatori chiar saptamana trecuta cand incercam sa concep o felicitare de craciun... si ce ganduri. De-abia astept prima zapada. Sa vad totul alb, sa vad fetele oamenilor inrosite de frig, copiii fericiti de atmosfera luminoasa, iar adultii nervosi pe alunecusul care le ingreuneaza existenta.

Abia astept sa ninga, sa se mai goleasca soselele. Intr-adevar, cand ploua toata lumea merge cu masina, cand ninge... parca e mai prudenta lumea.

Dar iar vor fi aglomerate de sarbatori. Apropo, n-ar trebui sa se inceapa decoratul strazilor cu lumini? Ca numai maine nu-i poimaine, si de 1 decembrie trebuie sa fie deja o atmosfera festiva.

Pacat ca nu pica si ziua nationala cel putin vinerea, sa o simtim ca vine, dar si asa, cu frig, zapada si ceata, cui ii mai arde de sarbatorit.

Anul trecut am sarbatorit-o frumos, ca eram intr-un mediu international, si trebuia sa ne dam in spectacol. Dar anul acesta... vedem noi cum o marcam.

Revenind la decoratiuni. Tot nu m-am gandit cum sa imi fac bradul. Ceva sugestii?

Necrolog


Ma uitam peste anunturile date pentru un unchi decedat de curand, si cu cat se poate de putina morbiditate, ma gandeam ca la sfarsitul vietii mi-ar placea sa-mi se scrie cateva cuvinte in genul celor scrise mai jos:

"In urma cu 50 de ani ne-am intalnit. Nu stiam cine e, nu stia cine sunt, dar ne-am privit, ne-am luat de mana si am urcat in trenul vietii. Am oprit in gari mici, in gari mari si impreuna cu sotul meu, ..., am luptat greutatile, dar am reusit. Era un om minunat, un sot bun si un tata iubitor. Anii au trecut iar acum sotul meu coboara in gara vesniciei si-mi spune: . In urma lui a ramas un univers pustiu si rece. Tot ce a fost frumos a ramas o amintire..."

o poveste frumoasa de viata, 50 de ani... de iubire, asa as vrea sa imi inchipui din cuvintele sotiei.

Puppy power

Aud 'dolar' o data. Aud 'dolar' de doua ori, de trei, chiar de patru. Si tot asa, pana ma indrept in directia din care se aude ciudatul cuvant.
Nu stiu ce inseamna, dar parca simt ca mi se adreseaza. Imi place totusi cum suna. Ajung la fiinta care tot striga in disperare cuvantul 'magic' si incepe sa ma atinga.

Ciudat sentiment. Mi se pare interesant. Mai vreau, mai vreau. Dau din coada, sa atrag atentia, poate ma mai gadila un pic pe botic. Uuu, ce masaj bun, cum numai mamica imi facea nu cu mult timp in urma. Si o senzatie de cald si de bine.
E noua fiinta, nu am mai vazut-o pe aici. De fapt vocea mi se pare cunoscuta, dar nu am mai vazut-o. Dar ce e chestia aia ce mi-o tot baga in ochi? Face clic... de-a dreptul fascinant... oare ce gust are? Ciudata mai e fiinta asta tot fuge de mine, se opreste, fuge iar spre mine, in jurul meu, ma ia pe suuuuss.... uuu, n-am fost facut sa zbor. Si tocmai am mancat. Data viitoare voi fi mai bine pregatit.
Dar minunatia aia de ma urmareste... simt ca orice pas imi e supravegheat, inregistrat parca. Poate e doar paranoia. Dar uite o scorbura, ce-o fi in ea? Hai sa miros. Bleah, a trecut pisica pe aici. Pana si eu stiu, la o luna jumate ca nu e frumos sa fac asa ceva in mijlocul curtii.
Iar simt pe spate o mangaiere... sa vad ce e... ma invart, ma invart, dar nu reusesc sa o prind. Dar simt ca ma urmareste ceva. Tot in spatele meu e. Cum ma intorc, cum o vad. Si nu pot sa o prind. Ma invart, ma invart, ma invart dar degeaba. Sa-ncerc poate de pe spate, am acces mai bun... nu, nici de data aceasta.
Las' ca cresc eu mare, si o prind eu... promit!!!


Am stabilit de mult axioma cum ca sunt perfectionist, si astept cam acelasi lucru de la cei din jur, desi ma gandesc ca uneori cer prea mult.

Lucrurile se schimba insa, cand platesc pentru un serviciu si ma astept ca, normal, contraprestatia sa fie pe masura 'tarifului'.

Da, ok, suna frumos, minunat, mirific si de vis in acelasi timp, dar nu traiesc intr-o societate utopica... chiar departe de acest lucru, as putea spune.

Din pacate, masura tarifului nu e niciodata pe masura contraprestatiei, ca daca ar fi fost asa, mesterii, de exemplu, ar fi muritori de foame. De ce din pacate? Pentru ca atunci s-ar simti nevoiti sa presteze servicii de calitate.

De fapt, cum e si natura umana, ca ii incadrez inca, cu chiu cu vai, la categoria de fiinte umane, si mesterii doresc sa munceasca putin pentru un sac de bani. Sau mult si prost.

Bun, dusa la extrem, nici ideea aceasta a lor nu ar fi chiar cusuta cu ata alba, daca si numai daca acea munca putina ar fi facuta bine. Si cand zic 'bine', sunt convins ca voi cititi 'perfect'.

Pe principiul, daca tot fac, de ce sa n-o faca bine? Ca tot atata timp se pierde cu un rost drept cat se pierde cu unul stramb. O mobila masurata prost se fabrica in acelasi timp cu o mobila masurata bine. Bolobocul nu e un lux, o pretentie diabolica de-a mea, ci un instrument folositor. Iar sugestiile nu sunt sugestii pana cand nu sunt rostite cu scopul de a rezolva problema aparuta, nu de a o pasa altuia.

In fine, sunt constient ca se construieste in prostie, si daca nu imi convine o chestie, stimabilul poate sa-si angajeze alta lucrare, fara nici cel mai mic regret. Legea cererii si a ofertei isi spune cuvantul si regleaza echilibrul mult prea dezechilibrat, parerea mea....

Ideea era ca m-am saturat sa schimb tot la doua saptamani echipa de "manoli", si sa ajung sa termin in 3 luni o lucrare ce putea fi gata in doua saptamani... o fi, totusi, vina mea?

... ghici ciuperca cine-i?


E greu sa cunosti cu adevarat o persoana, indiferent de intervalul de timp la care ne raportam... o zi, o luna, un an, de multe ori chiar o viata. Bine, daca iti dai silinta, si exista comunicare, oricare din perioadele enumerate mai sus e mai mult decat suficienta.

Dar de multe ori de-abia trecem de aparente, daramite sa ajungem la o comunicare sanatoasa. Iar aparentele sunt inselatoare.

Rareori mi-a fost dat sa cunosc o persoana care sa se comporte exact cum mi-o imaginam de la distanta. Si asta nu neaparat pentru ca joaca lumea teatru. Nu, pur si simplu pentru ca perceptia difera de realitate. Mult, putin, cum o fi... dar difera.

La randul meu, nu de putine ori am fost etichetat, in moduri mai mult sau mai putin flatante, lucru ce nu m-a chiar deranjat, fiind constient ca si eu fac la fel in raport cu restul lumii... Asa ca am fost la un moment sau altul de-a lungul timpului: "tocilar", "infumurat", "cu nasul pe sus", "citit", "linistit" sau "introvertit". (stiu ca o sa fie niste zambete la enumeratia de mai sus)

Nu zic ca nu voi fi fost asa in raport cu cei care m-au vazut asa, dar nu sunt trasaturi de care sa fiu constient ca m-au dominat vreodata, si nici nu mi s-a atras atentia de cunoscuti in acest sens.

Zicea cineva ca stie citi oamenii, ca ii poate descoase usor. Eu insa nu prea m-am descurcat bine la ghicitori, enigme si jocuri tip puzzle. Asa ca nici la capitolul persoane nu excelez.

Dar cat de bine poti cunoaste pe cineva? Doar atat cat ti se permite. Nici mai mult, nici mai putin. Poti sa ii studiezi comportamentul si sa asculti ce zice, dar intotdeauna ramane ceva, ce cu greu iese la iveala. Sau si daca iese, nu e perceput.

Ideea pe care voiam sa o subliniez: ca putem face presupuneri despre alte persoane, dar acestea de multe ori sunt eronate deoarece nu vedem imaginea de ansamblu (fie ca nu ne dam silinta, fie ca nu ne e aratata).

Kimi e campion mondial!!!!!


N-am eu mari inclinatii sportive, dupa cum stie lumea, si dupa cum m-am mai laudat pe-aici in trecut, dar...

Kimi e campion mondial, Forza Ferrari!!!!

Uuu, ce fain, dupa doua sezoane in care din pacate nu m-am putut bucura de un Schumi campion, am ajuns sa mi se faca din nou pielea de gaina, sa stau nemiscat, fara rasuflare in asteptarea steagului alb/negru.

Ok, nu condamn pe cine nu ma intelege, si ma intreaba cum de pot urmari 22 de masini mergand pe un circuit inchis timp de o ora jumate, cand eu oricum nu ma pot concentra sa urmaresc 22 de oameni fugind dupa o minge in acelasi interval de timp.

Fiecare cu ce-l doare.

Eu insa, de cand ma stiu, sunt fan Ferrari. De pe vremea cand cursele F1 erau transmise de ProTv, si Schumi isi castiga primele curse alaturi de Scuderie.

Am mai fost tentat de "partea intunecata" de cateva ori, dar mi-a trecut cand am realizat gravitatea gandurilor mele. Cum sa imi tradez iubirea, dupa atata timp... adica, pacat de sentimentele investite, atatea momente de pasiune traite impreuna, atatea clipe de bucurie si de tristete care n-au facut decat sa ne apropie si mai mult.

Si uite ca, din nou, fidelitatea mi-a fost rasplatita cu varf si indesat. Ok, titlul mondial la constructori a fost castigat "la masa verde" dar titlul lui Kimi e sfant si de netagaduit.

A fost un sezon interesant, cu putine momente de relaxare, care a mentinut interesul privitorilor pana in ultimul moment... si nu stiu ce ma fac 5 luni de zile!!! Pana anul viitor in martie.

Da, voi suferi in taina, dar voi astepta cu nerabdare momentul fierbinte al regasirii, fiindca stiu ca va fi la fel de dulce ca un pepene copt savurat intr-o zi caniculara de vara, la fel de intens ca si culoarea cerului dupa o ploaie de primavara si cel putin la fel de linistitor ca somnul de duminica dimineata.

Pana atunci Forza Kimi, Forza Ferrari! Astept, cu nerabdarea si curiozitatea unui copil inainte de Craciun, sezonul urmator.

Coincidenta sau nu

Am prins intr-o dimineata saptamana aceasta, in drum spre serviciu, finalul melodiei de mai sus... si anume doar o propozitie "i don't have the heart to hurt you..." si mi s-a parut interesant formulata si plina de sentiment. Poate de aceea mi-a si ramas in minte.

Azi am cautat, si am cautat, si cand parea ca bunul meu prieten Google nu vrea sa ma ajute... a aparut si rezultatul mult asteptat... James Ingram.

Si de ce spun coincidenta? Pentru ca exact pe 20 octombrie 1990, a atins varful clasamentului Billboard Hot 100. Iar mie mi-au trebuit doar 17 ani sa o descopar. Bine, ca pe vremea aceea chiar nu aveam cum sa o 'savurez'.

Mai bine mai tarziu decat niciodata, pentru ca e o piesa cat se poate de faina.

Promisiuni


Promisiunile sunt frumoase, ne ajuta sa ne facem sperante, ne mentine optimisti, dar ne si faciliteaza deziluzia.

Nu o spun cu sarcasm sau ironie, nu o spun din prisma unuia care a patit-o de prea multe ori, ci o spun cu realism.

E destul de greu sa iti tii o promisiune in ziua de azi. Intervin zilnic prea multe variabile capabile sa ne ingreuneze drumul spre implinirea cuvantului dat.

O fi una dintre acele valori morale pe care batranii o pretuiau si care odata cu trecerea timpului si-a diluat semnificatia? Nu stiu, zic si eu, observand ca prea usor rostim cuvantul "promit...".

Nu zic nu, e chiar linistitor sa auzi o promisiune ferma, dar parca mai nou sunt multe vorbe goale. Sincer vorbind, mai degraba prefer o vorba de genul "promit sa fac tot posibilul sa..." si atunci parca altfel suna.

Si mai e o chestie. Decat o promisiune vaga, mai bine un refuz ferm. Ma scapa de o groaza de ganduri, si pot sa gasesc o alta solutie la problema, sa-mi planific altfel timpul, viata etc.

Si totusi, care ar fi promisiunea care dezamageste cel mai mult odata ce e incalcata?.... "promit ca nu mai fac"... "promit ca nu te voi uita"... "promit ca ma voi schimba"... "promit ca nu vei regreta"...

Incredere si iar incredere. Eu promit totusi sa imi pastrez optimismul si sa mentin prezumtia de nevinovatie pana la proba contrarie. Desi, odata "ars" cu greu mai cred a doua oara.

Jungla GSM, scuzati... 3G


Vuieste deja internetul de RDS. Mobil, asa ca nu o sa ma pun sa povestesc despre oferta lor 'super valabila' sau de telefonul 3G care nu ma da pe spate, dar fiind gratis... cu placere!

Ideea e ca miroase a bataita. Sunt foarte curios cam in decurs de doar o luna cum vor fi afectate incasarile celorlalti operatori in Oradea. La noi fiind teren de incercare, restul tarii deocamdata nu va simti diferenta, dar banuiesc ca oricum, se vorbeste suficient pe aici, iar Rds (de acum inainte-albastrii) va atrage o buna parte din trafic.

Ma iau doar pe mine exemplu. Am abonament la portocalii de ani buni de zile, dar ca sa sun in retea, mai degraba as lua mobilul de la albastri care ma tarifeaza la mai putin de jumatate.

Pe rosii nu i-as alege pentru, nu ca sa le fac antireclama, dar chiar nu prea am cu cine vorbi, si nici nu le cunosc oferta, iar cu verzii, oricat de mult imi faceau cu ochiul cele 300 de minute... o las balta... ca oferta albastrilor e de nerefuzat.

Nu sunt fan erdeesh in general, nefiind multumit de viteza de reactie a departamentului de client service si a echipelor de pe teren, dar pot sa zic ca au facut o miscare cat se poate de inspirata.

Au mizat pe atractia spre gratuitati a romanilor, si cred ca nu au gresit. Daca vadeti in general, in publicitatea gsm se mizeaza pe minute gratis/cadou, iar daca mai pui si un mobil in custodie... nu vad bine concurenta.

Nu pot decat sa ma intreb de ce or fi existand oameni care au refuzat telefoanele, cand sunt altii care de-abia asteapta sa puna mana macar pe unul, cu ganduri la pile si alte cunostinte... ca deh, asta e boala noastra, mai prin estul Europei.

Pana una alta, imi voi da toata silinta sa consum sutele de minute care imi ingreuneaza abonamentul "albastru". Sa ne auzim cu bine!


Multa lume a asteptat sa vada rezultatul proiectului Hotel Aroma, si o parte din minunata sedinta foto pe care am tot laudat-o la un moment dat.

Ei bine, asteptarea a luat sfarsit, de azi site-ul este functional si pus pe sever, asteptand cu nerabdare vizitatori curiosi.

Comentariile mele sunt de prisos, as vrea mai mult parerile voastre. Toate criticile legate de layout si copywriting imi revin mie, iar pe partea de realizare si punere in practica, laudele ii apartin in totalitate lui Gabi.

Oricum, in doua vorbe, ca sa stiti ce am urmarit... hotelul vizeaza in primul rand o clientela business, dar nu in mod exclusiv, doreste sa promoveze si restaurantul ca alternativa a locatiilor din oras, iar ca atu in atragerea turistilor, prezinta pozitionarea chiar la intersectia drumurilor Felix/1 Mai/Oradea. Iar asta cred ca se intelege din site.

In final, daca treceti prin galeria foto, vedeti voi care e treaba legata de cultul personalitatii. Astept cu interes comentarii.

Detalii 12.10.2007


Si pentru ca firul evenimentelor poate fi povestit doar intr-un singur fel, il las pe Marcel sa spuna povestea, nu de alta da' o zis sa nu ma iau dupa el :)) si acuma ce sa fac... il ascult.

Ce voiam sa mai scriu ca m-am simtit bine, am avut o groaza de prieteni prin preajma (din copilarie si pana la serviciu, cam toate perioadele au fost reprezentate) si nu poate decat sa ma bucure asta.

Pana una alta mai pun eu o poza, ca vad ca pe la romanash nu este decat un ozn, ceva experiment cu timp mare de expunere.

Lectura placuta!
PS: revin cu o precizare ce am aflat-o ieri: zice-se ca Cristi Enache a avut probleme cu baietii Presedintelui cand a vrut sa urce pe scena, intrucat costumatia l-a facut de nerecunoscut pentru SPP-istii care isi faceau doar datoria... pesemne nu erau fani Directia 5 :))

For whom it may concern, we celebrate the Day of Oradea every year on the 12th of October... For a few days, the center of the town turns into an amusement park/concert site/city dump. All fun and games, but really, how many of us do really know what we celebrate.
I wasn't sure, either, that's why I asked my good ol' friend, Google, and i got the following replies:
On October 12th 1918, the Declaration from Oradea was signed, which proclaimed the right to independence of all Romanians living in Transylvania.
On October 12th 1944, the Soviet army marked the official liberation of Oradea from under the Hungarian Fascist occupation...


Not very fun things to think about over a beer at a concert, surrounded by the overwhelming smell of smoked wieners, caramel popcorn and roasted chestnuts. But politics marked the date in history, politics marks it every year. However, that doesn't matter, as long as the masses are entertained.

This year, the festival spanned over three weekends, culminating Friday with a concert and the traditional fireworks. Nothing extraordinary, nothing worth mentioning, except that Directia5 put on a great show and the fireworks were somewhat interesting. Other than that... same ol' ''dust in the eyes'' story.