Verde

Voiam sa abordez un pic problema mediului, deoarece mi-a ramas si mie in cap o chestie legata de salonul auto de la Detroit, unde cica s-au prezentat destul de multe masini "verzi". Apoi, alaltaieri sau cand, am vazut ceva avion zburand cu un combustibil ecologic. Plus, ca mi-a mai ramas in minte campania Petrom, "resurse pentru viitor".

As putea crede ca se misca un pic lucrurile.

Insa, e usor de observat faptul ca nimeni nu e atat de ingrijorat pentru mediu incat sa faca ceva in sensul asta fara un obiectiv alternativ. Adica, stati putin, doar pentru ca ne sufocam cu totii, nu insemna ca nu trebuie sa ne sufocam instariti/multumiti/impliniti. Deci, totusi, un pic de decenta, ca doar nu traim in Congo.

Da, mi-am dat seama ca masinile acestea ce reduc consumul de carburanti au aparut din cauza cresterii pretului petrolului. Ca doar ce s-au gandit Toyotele si Mercedesii din lumea asta? Sa nu le mai arda piata cu petrol ci cu orice altceva, atata timp cat e mai ieftin si mai profitabil.

La randul lor, companiile de petrol, de ce se implica oare in campanii de utilizare cu cap a resurselor? Pai pentru imagine, normal. Ce intrebare e si asta? Pe principiul... "Azi primim o amenda pentru ca am omorat intreaga populatie piscicola pe sute de kilometri? Nici o problema, ne tragem o campanie TV de in doua zile suntem mai ceva ca Greenpeace-ul."

Acuma, adevarul e ca trebuie sa constientizam cu totii ca problema exista. Iar asta nu se poate intampla peste noapte, pentru ca exista anumite tendinte de consum care nu se pot schimba cu una cu doua. Dar, cu putin noroc, protocolul de la Kyoto isi va atinge obiectivele si se vor fixa apoi alte procentaje mai indraznete, autovehiculele electrice sau cele pe baza de combustibil "verde" vor deveni atractive pentru consumatori si nu in ultimul rand, vom incepe si noi sa ne punem pe reciclat si pe utilizare mai rationala a resurselor.

Si toate acestea pe principiul "nu-i mult pana-i lume"...

2 comments:

Anonymous said...

Dude, afara-i vopsit gardu'...problemele de mediu, si ma refer in special la cele din tara, sunt privite ca afaceri care trebuie sa aduca bani celor care se invart in straturile superioare ale ecologistilor. Cei care sunt verzi in suflet si nu in buzunare depun eforturi care se concretizeaza foarte greu sau deloc,initiativele lor sunt tergiversate utilizand portitele create de legile care sunt ca biblia-fiecare intelege ce vrea...Campaniile de constientizare a fenomenelor au efect doar cateva zile/saptamani, defrisarile au atins de mult cote alarmante, braconajul e in floare, de poluarea mediului nu vreau sa-ti mai spun, rezervatiile naturale sunt ideale pentru construirea de vile particulare sau de mici complexuri turistice, cu toate ca legea nu permite...Mai vrei?

Anonymous said...

Nu mai vreau, discutia incepe sa fie prea serioasa, realista si chiar dureroasa.
E crunt si e adevarat. Nu pot comenta mai mult de atat

Post a Comment