Ma gandeam eu asa, candva, ca socialismul in toate formele lui... fie el colectivist, asociationist sau mutualist n-a fost gandit rau, ba chiar avea el avantajele lui.
Acuma, asta din cate imi amintesc eu din ce am mai citit si studiat candva. Si erau chiar interesante variantele mai sus amintite. Cateva dintre ele au fost puse in aplicare in micro-sisteme, dar nu au rezistat. Socialismul lui Marx a fost interpretat si pus in aplicare la o scara mai larga dar nici acesta nu a rezistat.
Manualele subliniaza diverse neajunsuri si contradictii. Si totusi, ce minunata ar fi o lume fara bani, in care schimbul de bunuri se bazeaza pe mutualitate si echitate...
Sau nu?
Ce-ar fi sa nu fii nevoit sa mai duci lipsa de ceva? Fiecare sa consume dupa nevoie din bunurile abundente in economie, prin asta intelegand un consum rational. Nu in sensul de ratii, si cote, ci in limita bunului simt.
Dar oricat de echitabil ar fi sistemul, suntem oameni nu animale... nevoile nu sunt identice, de multe ori nici macar asemanatoare, nici ca intensitate si nici in ceea ce priveste variatia. Si nu doar nevoile materiale. Ci si cele spirituale.
Mi se pare de-a dreptul 'sefeu' o gandire de genul "vom evolua pana la un nivel in care posesiunile materiale nu vor mai avea importanta". Ok, ok, sa zicem ca nu toata lumea cauta bogatie... dar tot e nevoie sa pui ceva pe masa si sa te imbraci. Iar nasturii sau ochii frumosi nu sunt moneda de schimb. Iar cand te-ai obisnuit cu un nivel... mi-e greu sa cred ca te poti multumi cu mai putin.
Ideea nu era sustinerea unui regim totalitar, prin care am trecut deja. Ci pur si simplu imaginarea unei lumi perfecte in care lipsa banilor da posibilitatea dezvoltarii altor aspecte ale laturii umane. O lume in care nevoile ar fi uniform si in totalitate acoperite, fara discriminare, prin contributia tuturor membrilor, fara ingradirea libertatilor.
Nu stiu unde imi e capul. Cred ca mai sus sunt idei pentru vreo 3 sau 4 articole. Dar sunteti bineveniti sa dezvoltam oricare dintre ele mai departe.
Va amintiti cumva de acea privire angelica, acea mutra nevinovata care v-a facut sa vi se inmoaie sufletul de animale iubitor?
Ei bine, uitati-o! A crescut! Nu mai e un copilas. A ajuns la varsta adolescentei canine. E din ce in ce mai priceput in arta manipularii umane... devenind un bun utilizator al privirii nevinovate, al scancetului la comanda si al cozii fluturande.
As putea spune ca deja e 'versat', dar s-ar putea sa exagerez.
Dar nu exagerez cand spun ca micutul are tupeu cat China. Se lupta toata ziua cu Rex, care e de vreo 10 ori cat el. Intra in bucatarie si mai nou fura tot ce e pe jos... de la prosoape si plase pana la sticle si cutii. Un adevarat strengar, ce mai!
In concluzie, asa am raspuns mult vehiculatei intrebari... "ce-ti mai face catelul?"... Ne-am asigurat ca Dolarul a mai crescut, ca e sanatos, voios si mai zglobiu ca niciodata. Si chiar surprinzator de curatel as putea adauga, nu?
Cica de ce ti-e frica nu scapi. Oricum, as vrea sa spun ca chiar daca nu am scapat, macar am intarziat cat am putut momentul.
Povestea incepe cu o amanare... de muuult, de vreo cateva luni deja. Eram eu constient de problema, dar nu am luat-o in serios.
Iar azi, s-a-ntamplat oroarea. La-nceput a fost doar impresia, apoi paranoia, iar in final certitudinea.
Un psssssss mare si lat mi-a materializat temerile.
Totusi, total neconvingator si inoportun, dar macar s-a intamplat intr-un mediu controlat, si nu in trafic, sau cu alte efecte secundare nedorite.
Un ajutor de nadejde a venit din partea tatei, care a fost mai mult decat bucuros sa imortalizeze pentru eternitate prima mea experienta cauciucata... un triumf de altfel, care va fi uitat bineinteles datorita modului banal in care s-a petrecut.
Stardust. Un film ce merita vazut. Asta e concluzia. Nu ma credeti pe cuvant, mergeti si convinge-ti-va singuri.
Ok, poate nu prezinta realitatea tragica a poporului roman in era comunista, sau o dragoste imposibila traita printre transeele Primului Razboi Mondial, nici macar nu spune povestea unei catastrofe care sa fi luat vietile a mii de oameni, dar spune o poveste la care multa lume nu s-ar fi gandit.
Adica, firul povestii e simplu, usor de inteles, fara poveste in poveste si planuri diferite ale actiunii, dar modul in care e prezentat, atentia la detaliu, efectele speciale, si umorul ce echilibreaza orice situatie ma fac sa cred ca il voi putea revedea oricand a doua sau a treia oara fara sa ma plictisesc. (lucru destul de rar, tin sa mentionez)
Pot sa spun ca e echivalentul modern al unui basm de Petre Ispirescu, sau chiar al Fratilor Grimm. O poveste originala cu ingrediente clasice precum printi, regi, taramuri fanteziste, vrajitoare malefice ori animale fermecate, dar si pirati fantastici, stafii simpatice, tehnologii bizare sau ipoteze fictive.Totul insa se impleteste cursiv si coerent intr-un taram suficient de ireal ca sa dea atmosfera de basm, dar indeajuns de bine localizat cat sa ii dea o nota credibila.
Nici nu am simtit cum au trecut cele doua ore in sala de cinema. Am urmarit si am dat crezare intamplarilor derulate, cu mintea unui copil, si am savurat din plin ritmul alert al actiunii.
Nu am nici o remuscare de pe urma faptului ca mi-a placut un film atat de comercial. De ce nu, la urma urmei? Poate va deveni un clasic precum 'Casablanca', 'La vita e bella' sau mai recentul 'Titanic', care toate la vremea lor au fost destul de comerciale.
Iar daca va lua vreun Oscar sau nu... Nu ma pronunt, cert e ca Robert de Niro face un rol excelent, Michelle Pfeiffer oscileaza puternic intre Cosanzeana si Muma Padurii, iar Claire Danes... parca incepe sa imi placa.