Ţiganiada

Imi poate cineva explica si mie care e treaba cu interesul excesiv pentru productii TV centrate pe etnia roma?

Adica, exista (sau au existat) suficiente show-uri precum Inima de tigan, Regina si mai noul State de Romania, care tin lumea lipita de TV de parca n-ar mai fi vazut o satra de tigani in viata lor.

OK, as intelege fascinatia pentru un serial bazat pe viata unui trib de canibali sau a unei paturi sociale dintr-o cultura asiatica in decoruri inedite. Dar pirande si puradei vezi la orice colt de strada, trebuie doar sa iti ridici cele trei litere moi de pe canapea si sa iesi un pic la aer!!!

Acuma e drept ca toate povestile mai sus citate prezinta o imagine romantata a ceea ce inseamna viata intr-o comunitate de romi, aducand mai degraba a basme cu printi si printese. Dar asta nu face decat sa accentueze si mai mult realitatea gri, complet discordanta, care invaluie aceasta minoritate.

Pe de alta parte, sunt si eu constient ca la TV se pluseaza pe constructia personajului, pe emotiile pe care le traieste si sentimentele pe care le genereaza, pe evolutia si complexitatea acestuia. Dar totul se reduce in final la ridicarea fiecarui bulibasa la rang de model de succes demn de urmat.

Si atunci, revin... imi face si mie cineva o schema, ca pe bune ca nu imi e clar care e şpilul? Ce anume e atat de fermecator pentru publicul roman? Sa fie oare tigancusa de sub castani?!?

2 comments:

MinLuc said...

Ca sa raspun la intrebarea ta. pentru ca mai nou tiganii au ajuns sa acapareze totul si nu ma refer la cei cinstiti care muncesc si-si vad de treaba lor, dar uita-te in jurul tau ca peste tot dai de ei iar oriunde mergi trebuie sa te feresti sa nu te fure(asta zic ptr ca majoritatea cersetorilor sunt tigani) Ok sunt si ei oameni dar de ce pe unde merg "lasa urme"? Cat despre telenovelele in care joaca tigani ma gandesc ca cultura lor si viata lor poate fi un subiect interesant. Nu?

Apropo:schimb de link?

MinLuc said...

blogul meu este http;//www.sexyflav.blogspot.com

Post a Comment