MLM, secta viitorului

Nu voi incepe precum voiam cu o afirmatie de genul: 'vrei intr-o secta? intra intr-un mlm!' pentru ca ar insemna sa generalizez o idee subiectiva. Si dupa cum spuneam si altadata, nu sunt reprezentativ pentru nicio categorie sociala.
Dar pot sa spun ca nu e pentru mine.

Ce e un MLM veti zice? Multi level marketing... 'companii' de genul Avon care se bazeaza pe vanzari directe si largirea bazei de reprezentanti de vanzari si clienti prin crearea unei retele puternice.

Probabil ca atitudinea mea de respingere a acestei idei isi are originea in modul insistent in care am fost abordat ultima data de un melemist. Ok, inteleg abilitati de convingere, spirit antreprenorial si inclinatie spre vanzari dar asta deja se numeste fanatism.

Daca mi se repeta o poezie drept raspuns la diferite intrebari, incep sa ma incrunt putin si sa cad pe ganduri. Dintre argumentele prezentate erau:
-singura modalitate de a castiga independenta financiara
-reprezentarea unor produse ce ofera garantia calitatii
-posibilitate de castig nelimitat
-sustinerea neconditionata a celorlalti membri
...toate bune si frumoase, dar ce ma face sa cred astfel de fantezii cand stim cu totii ce greu vine banucu'.

Au urmat mai apoi testimoniale ce prezentau povestea miscatoare a Barbarei, a lui John si a Samanthei, care au obtinut intr-un an independenta financiara desi erau pe culmile disperarii. Sau ascensiunea fulminanta a lui Heinz de la un simplu client la safir/smarald/rubin sau mai stiu eu ce grad melemist, si asta in ciuda vantului potrivnic ce ii sufla in panze, incercand sa ii inece corabia.

Lupta de convigere a continuat chiar si cu argumente ironice, dar care se voiau a fi simpatice, si bancuri care sa sublinieze nemarginita prostie a celor care nu imbratiseaza melemeul, saracia lucie a acestora si lipsa unor perspective de viitor daca nu iti devotezi viata acestei companii.

Argumentele mele pe moment, care normal ca nu au facut fata fanatismului au fost: absenta firmei din domeniul audio-vizualului prin care sa sustina o activitate de vanzari, caracterul oarecum ascuns al intalnirilor de recrutare a noilor membri, indoiala fata de calitatea produselor practic necunoscute pe piata romaneasca, precum si preturile mari ale acestora...

Mai era o chestie ciudatica, si anume: castigul nelimitat era obtinut nu prin vanzari ci prin echipa de sub tine, aceasta fiind de fapt filosofia miscarii melemiste. Si atunci intrebare... daca nimeni nu vinde, si toti fac echipe, de unde atatia bani?!?

'Oi fi eu Adi Necredinciosu', prea rational in fata unor argumente utopice sau peste masura de carcotas in fata unei directii care a functionat pentru altii? Hm, nu stiu ce sa zic. Dar nu ma abtin sa nu zic NU miscarii melemiste, cel putin pana aud niste idei credibile.

1 comments:

Anonymous said...

Astept un comentariu cu adevarat inteligent la tot ce scrie pe

http://contra-mlm.ablog.ro

Post a Comment