Birds 'n bees

Mancam eu aseara linistit un pic de paine cu miere (ca e de sezon), cand m-a izbit o noua intrebare existentiala... de ce fac albinele mierea?


Adevarul e ca am trait o viata de om fara sa imi pun intrebarea aceasta si probabil ca nu ar fi fost sfarsitul lumii daca nu ma lamuream... dar aseara era o adevarata dilema:

Albinele produc mierea si noi le-o mancam.
Daca noi le-o mancam inseamna ca lor nu le trebuie?
Si daca lor nu le trebuie de ce o mai fac?
Daca totusi le e necesara, cum supravietuiesc cand oamenii le-o fura?
Si daca oamenii le-o fura si stiu ca le e vitala, cum pot trai cu constiinta impacata?
Nu le sta in gat stiind ca o intreaga specie sufera doar pentru ca avem noi pofta de ceva dulce?!?

Ei bine, nu. Se pare ca intr-adevar albinele produc mierea pentru a-si face provizii de nectar pentru sezonul rece, dar o fac in exces. In mod normal un apicultor priceput stie cata miere poate "recolta" (a se citi "fura") astfel incat sa nu dauneze stupului.
OK, exista posibilitatea ca asta sa fie propaganda apiculturista... insa eu am inghitit-o, fara sa mai pun la indoiala moralitatea consumului de miere.

Subiectul s-ar fi putut termina aici daca sa nu imi aminteam de o dilema din acelasi registru pe care o aveam la serviciu in primavara... cum se consuma casnicia cocosului cu gaina?

Din nou, e o tema care nu ma impulsioneaza cu nimic sa consum sau sa nu consum oua si alte produse avicole... insa ajung la o varsta la care imi dau seama cat de putine stiu despre lucrurile marunte care ne inconjoara.

Bineinteles, am cercetat intens internetul si nu mica mi-a fost mirarea sa descopar ca nu sunt singurul care avea nevoie de lamuriri. Exista forumuri care dezbat aceasta problema, ba chiar si teorii care mai au nevoie de studiu pentru a putea fi dovedite.

Intr-un final, am ajuns la o schema... pentru ca explicatiile cele mai convingatoare apeleaza la dovezi de natura vizuala...
Gaina are un orificiu (atata banuiam) si cocosul are un orificiu (asta n-o banuiam). In timpul "dansului", cele doua se unesc si materialul genetic ajunge de la el la ea.
Pe cat de in vazul lumii se produce tot procesul, pe atat de invaluit in mister este. Si asta doar datorita penelor care cenzureaza toata treaba.

In concluzie, m-am cam linistit deocamdata. Mai bine mai tarziu decat niciodata.

Nu inteleg

M-am lovit saptamana trecuta de ceea ce mie mi se pare un nonsens.


Acuma recunosc: nu sunt cel mai in masura sa dau verdictul intrucat nu am toate informatiile la indemana (a se citi "nu sunt in stare sa savurez o tigara").

Dilema e in felul urmator:
Cum e posibil ca un fumator sa nu suporte mirosul de tigara?!?

Ma ajuta si pe mine cineva sa ma dumiresc?

Nu e o problema existentiala, dar nu e prima data cand ma lovesc de ineptia aceasta, urmata fiind indeaproape de "nu suport fumul in spatii inchise" sau "nu fumez decat la serviciu".

Singura explicatie pe care am gasit-o e ca sunt niste absurditati emise de niste fumatori diletanti, amatori care imi polueaza atmosfera pentru ca nu au altceva mai bun de facut in cele 3 minute cat dureaza gestul (ca nu o putem numi actiune).

A, si mai duc dupa mine o neclaritate din aceeasi categorie: de ce 300 de lei pe luna pe mancare dor mai rau decat 300 de lei pe luna pe tigari?

Stiu, ar trebui sa ma apuc sa fumez ca sa intru in pielea personajului si sa ma lamuresc, ca altfel nu am cum sa inteleg, nu?

Dar nu ma ard asa de rau dilemele acestea... era doar asa, ca fapt divers.

Prin ^$#@ intelegandu-se o metafora care transcende orice bun simt.


Televizorul ma agaseaza cu emisiuni pline de vorbe goale, stiri fara context si seriale programate in asa fel incat sa nu poata fi urmarite. Si atunci dupa ce mai platesc abonamentul la cablu?(probabil ca sa fiu in rand cu lumea)

Radio-ul imi insulta inteligenta cu melodii ale trupelor romanesti(sau nu, ca nu sunt in tema) pe care si un pusti de gradinita le-ar putea compune... dar macar atunci ar avea ceva farmec.

Cel mai castigat in toata afacerea asta e internetul care e un fel de magazin do-it-yourself ce te rasfata in comparatie cu magazinul comunal. Si cand zic comunal ma refer la acela din vremea raposatului care se aproviziona cu ce putea si ce avea... ca deh, asa erau vremurile.

Dar iar cad in capcana generalizarii... eu nu sunt reprezentativ pentru publicul tinta al televiziunilor generaliste si nici nu gust 90% din ce emit radiourile mainstream. (dar oare au un public tinta bine definit?) Din punctul meu de vedere s-ar putea inchide toate maine ca nu le-as duce lipsa.

Prea radical? Nu cred. E justificat dupa "Alors on danse" de minim 7 ori pe zi la radio si aceleasi fete de lingai in toate talk-soaiele ori de cate ori deschid televizorul.

Prin urmare, daca ma intereseaza un serial... il gasesc online.
Daca ma intereseaza o melodie... o ascult online.
Daca ma intereseaza o stire... o gasesc cu siguranta online.

Daca vreau sa adorm rapid... deschid televizorul.

A venit si a trecut nebunia cu actualizarea datelor personale la banci. Si ce folos?


Zilele trecute (nu spun cand) am auzit (nu spun de la cine) ca un client al unei banci (nu spun care) a facut scandal (nu spun cat de mare) pentru ca a primit acasa extras cu soldul conturilor desi solicitase in mod clar ca acesta sa ii fie remis in sucursala.

Pai si care ar fi problema? s-ar putea intreba un om normal.

Problema e cat se poate de simpla: omul avea o durere de cativa ani (a se citi nevasta) din cauza careia nu si-a dorit extrasul acasa. Domnul agonisise niste bani pe care a preferat sa ii lase in cont si "uitase" de ei, evident din cauza durerii de cap.

Prin urmare extras cu solduri reale + nevasta sucarita = motiv de divort.

Omul, pe buna dreptate, va da banca in judecata pentru ca nu i-a respectat solicitarea, punandu-i astfel casnicia in pericol... care de altfel ar fi avut muuuulti ani fericiti de acum inainte.
Banca, pe de alta parte, ar trebui sa ii perceapa un comision suplimentar pentru ca i-a rezolvat "durerea de cap", desi daca e sa fim realisti, costurile divortului ii vor aduce alte dureri. De cont, bineinteles.
Iar nevasta... acuma cand a dat de bani pleaca? Pana acum ce a facut, munca de caritate?